חדשות

להפסיק להזניח: המגזר העסקי יכול וצריך לשלב את החברה הבדואית

החברה הערבית הבדואית בנגב מהווה כחמישית מכלל האוכלוסיה באזור. לא משנים מציאות בלחיצת כפתור, אבל המגזר העסקי יודע לפעול מהר ולהשקיע משאבים נחוצים ליצירת שינוי רחב היקף

סוד גלוי הוא שהנגב סובל מהזנחה במשך שנים רבות. את התוצאות כולנו מכירים – אין כמעט תחום שלא סובל מאתגרים קשים בשל ההזנחה הזו: היעדר תשתיות, אפשרויות חינוך והשכלה נמוכות, שירותי בריאות מוגבלים המביאים לתוחלת חיים נמוכה יותר ומעט אפשרויות תעסוקה בקרב תושבי הנגב לעומת תושבי שאר הארץ.

אם האמירה הזו נכונה לגבי כלל האוכלוסייה בנגב, הרי שלגבי החברה הערבית הבדואית המצב מורכב עשרות מונים. הראשון שבהם הוא מצב סוציו-אקונומי נמוך, מה שמציב חסם ממשי להשתלבותם בשוק העבודה בצורה הולמת.

מעטים מהם רוכשים השכלה גבוהה ואפשרויות התעסוקה מוגבלות. בהתבסס על נתונים המופיעים בתוכנית לקידום ההשתלבות של החברה הערבית בשוק העבודה, המכון הישראלי לדמוקרטיה, 2021, החברה הבדואית בנגב מרוכזת במספר מצומצם של תחומי עיסוק: 73% מהנשים הבדואיות עוסקות בחינוך ושירותי בריאות ורווחה, ו-72% מהגברים מרוכזים ב-5 תחומי צווארון כחול.

לפי נתוני הלמ"ס לשנת 2020 -2021, החברה הערבית הבדואית בנגב מהווה כחמישית מכלל האוכלוסייה בנגב. כאשר 21% אינם שותפים מלאים לתוצרת של האזור, אנו מבינים כי היעדר מימוש פוטנציאל כה רחב פוגע ישירות בכלכלת הנגב ובתל"ג בכלל.

ההשלכות אינן מסתכמות אך ורק ברבדים הכלכליים של החיים אלא גם במעגלים החינוכיים, החברתיים והתרבותיים. פתרון לבעיה זו הוא מטבע הדברים מורכב ולא משנים מציאות רבת שנים בלחיצת כפתור. אולם, במאמץ ממוקד מטרה ושותפות חוצת מגזרים לא נצטרך לחכות עשרות שנים לשינוי המיוחל.

המגזר העסקי יודע לפעול מהר ויודע להשקיע את המשאבים הנחוצים ליצירת שינוי רחב היקף בפרקי זמן קצרים משמעותית, וזאת כשהמוטיבציה לפעול מקורה בהבנת התועלת העסקית המשתקפת משינוי כזה והתמורה ביישום האחריות החברתית-תאגידית.

כדי לקדם תעסוקה הולמת של החברה הערבית הבדואית בנגב, ראשי המגזר העסקי צריכים לקחת אחריות על הנושא ולהוביל מהלכי עומק שיקדמו את השתלבות האוכלוסייה הערבית הבדואית בשוק התעסוקה. זאת לצד קידום תהליכי גיוון והכללה של האוכלוסייה בתוך הארגון. המעסיקים שכבר ביצעו התאמות תהליכיות (כגון מיצוב מעסיק, התאמות תרבותיות, פתיחת הזדמנויות, שירותי הסעות ועוד) יכולים להעיד כמה זה משתלם למעסיק להשקיע בגזרה זו ואף מתורגם לשורת הרווח שלו.

מאידך, על קובעי המדיניות להאיץ את תהליך השינוי באמצעות הקצאת תקציבים ומתן תמריצים לפיתוח ההתאמות הנדרשות של המעסיקים, כאלו שיסייעו להם לקלוט את צעירי החברה הערבית הבדואית בנגב לשורותיהם. עליהם לפעול תוך סנכרון מלא בין השותפים הרלוונטיים בנגב – המגזר העסקי, ארגוני החברה האזרחית והאקדמיה.

נוא ג'השאן בטשון
נוא ג'השאן בטשון | צילום: איל יצהר

זאת לצד השקעות רחבות בחינוך ובתשתיות, כאלו שיתמכו בהגברת האמון ההדדי בין החברה הערבית הבדואית והחברה היהודית בנגב, ויאיצו תהליכים חינוכיים וחברתיים שכבר החלו לעבור על החברה. מהלך שכזה ישתלם לכולם בטווח הארוך ובטווח הקצר. אין לנו שנות דור לחכות – שילוב החברה הערבית הבדואית בנגב במשק הישראלי הינו צו השעה.

נוא ג'השאן בטשון היא מנכ"לית מיזם קו-אימפקט

מקור: רשת13

שתפו את הפוסט

פייסבוק
וואטסאפ
לינקדאין
הסכמי השלום עם מדינות ערב מייצרים הזדמנות עסקית ייחודית עבור יצואניות. שילוב עובדים ערבים, אשר דוברים את השפה ומכירים את התרבות, יכול לסייע ביצירת שותפויות עסקיות
.כ-10% מהעסקים בישראל הינם עסקים בבעלות ערבית פנייה להיצע ספקים רחב יותר עשויה להוריד את עלויות .הספקים ו/או לשפר את איכות הספקים
העסקה של עובדים ערבים, אשר יכולים להיות זמינים לעבודה בשבתות ובחגים, עשויה לייצר המשכיות עסקית לאורך כל ימות השנה
שימוש במסלולי התעסוקה המוצעים על ידי משרד הכלכלה (כגון 4.17, 4.2) מפחיתים את עלויות ההעסקה של עובדים מהחברה הערבית
גיוון תעסוקתי עשוי לתרום לפתיחות מחשבתית של העובדים ולהגדיל יצירתיות וחשיפה לעולמות תוכן חדשים
גיוון תעסוקתי מייצר שיפור בתפיסה של הארגון בקרב הציבור והקהילה העסקית